Lyžařské běžecké tratě

V sezóně 2023-2024 nebude na parkovištích na Červenovodském  sedle vybíráno parkovné. Dobrovolný příspěvek na úpravu lyžařských běžeckých stop v doporučené výši 70 Kč je možné uhradit prostřednictvím výběrových automatů umístěných v blízkosti obou parkovišť na Červenovodském sedle. Máme zřízený transparentní účet na výběr prostředků na zajištění provozu lyžařských stop v zimě a singltreků v létě.  Lze platit jakoukoliv částku přes QR kód, který najdete prostorách bufetů na Červenovodském sedle,  Kramářově chatě a také zde:

QR kód pro platbu

QR kód pro platbu

Děkujeme za vstřícnost!  Sdružení obcí Orlicko

Po super lyžovačce pamatujte i na SUPER pohodlný odpočinek a spánek.

WEBOVÁ KAMERA ČERVENOVODSKÉ SEDLO   /    SUCHÝ VRCH

Fórum pro lyžařské běžecké tratě oblast Buková hora, Červenovodské sedlo, Suchý vrch, ….. 

Úprava stop: bilestopy.cz – Orlické hory – Buková hora /
Králický Sněžník – Červená Voda  / Dolní Morava
Bílé Stopy
Úprava stop: Mapy.cz-Buková hora

Napište nový záznam do fóra pro běžkaře

 
 
 
 
 
 
Políčka označená * jsou povinná.
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.
Je možné, že váš příspěvek bude v knize návštěv viditelný až poté, co ho zkontrolujeme.
Vyhrazujeme si právo upravovat, mazat nebo nezveřejňovat nevhodné záznamy.
635 entries.
Ondřej Toman Ondřej Toman from Brno wrote on 8. 12. 2021 at 19:06
O víkendech 11. - 12. 12. a 18. - 19. 12. bude tvrz Bouda mimořádně otevřena veřejnosti. Garantované časy vstupu do podzemí pevnosti v sobotu v 10, 12 a 14 hodin; v neděli v 10 a ve 12 hodin. Prohlídkový okruh Kompletní (časová náročnost cca 90 min). Základní občerstvení (káva, čaj, svařák, horká čokoláda...) nabídneme v horské boudě generála Krejčího "okénkem do lesa". Při návštěvě tvrze prosím dodržujte aktuální protiepidemická opatření. Děkujeme Vám za Vaši podporu!
Tonda Fiala Tonda Fiala from Sdružení obcí Orlicko wrote on 8. 12. 2021 at 18:21
Stopy upravíme v pátek.
Fric Fric from Štíty wrote on 8. 12. 2021 at 18:12
Dneska parádní svezení, ale chtělo by to projet rolbou....Hlavne okolo Bukové hory...
Pavel Brlica Pavel Brlica from Brno wrote on 8. 12. 2021 at 09:16
Martin : Díky za info, vezmu na první průzkum raději klasiky a omrknu to na místě. Taky nemám rád zářezy od špiček bruslařů v klasické stopě.
Martin Martin from Lanškroun wrote on 7. 12. 2021 at 15:06
Ahoj, najít to nejde. Je to v podstatě mix. Ale čistě bruslařská stopa tu není. Stopy jsou z velké části úzké, ale bruslí se všude, ale všude je vyříznutá minimálně jedna klasická stopa. Nejlepší pro bruslení je strana Suchého vrchu, konkrétně okruh Těchonínského lesa.
Pavel Brlica Pavel Brlica from Brno wrote on 7. 12. 2021 at 10:13
Zdarec, jsou prosím tratě okolo Bukovky a Suchaku upravované i pro bruslení, nebo jen klasika ? Případně poprosím o odkaz kde to najdu ... zatím se mi nepodařilo to najít 🙁
Martin Martin from Lanškroun wrote on 5. 12. 2021 at 15:02
A ano, pokud jste myslel v pravo, jako na silnici, tak pak je to v pořádku 🙂 Mohu použit levou stopu, ale pouze pokud vidím, ze mám volno 🙂
Martin Martin from Lanškroun wrote on 5. 12. 2021 at 15:01
Pravidla jsou, ale dost schovaná 🙂 https://www.orlicko.cz/file.php?nid=12358&oid=3461698 Ale jinak pouze vpravo taky není ideální. Pokud se budou ctít pravidla rolbovaných tratí, tak by to mělo být v pořádku. Pokud je dost sněhu, tak jsou frezovane oboje stopy na frekventovaných trasách. s pěšáky je to horší, na Suchák vede truristická nějakou část s rolbovanou tratí a tedy vyhánět je z tama úplně nemůžeme. Když jdou mimo turistickou, tak je to pak jasné.
Jarda Jarda wrote on 5. 12. 2021 at 14:15
Pokud se podaří osadit upozorňující tabule pro pěší, bude to super. Jen ještě jeden námět. Nebylo by současně možné na nich uvést i jednoznačná pravidla pro běžkaře? Neustále se setkávám s dvojím výkladem přednosti ve stopě. Podle mne jediná možnost na tratích okolo Bukovky a Suchaku, je ta že jezdíme vpravo. Krasne popsáno a vysvětleno např. na stránkách Jizerské o.p.s. Archaický výklad o přednosti lyžaře jedoucího z kopce, nemá zde uplatnění, všude je upravena trať v šířce min 2,5 metru. (Mimochodem, jak by zastánci tohoto chteli dodržet vyhýbání se vpravo, když vedle prave stopy je často jiz je škarpa nebo sráz). Pravidla vy byla fajn i na těchto web stránkách.
Míra K. Míra K. from Jablonné nad Orlicí wrote on 5. 12. 2021 at 12:56
Zdravím. taky mě mrzí a spíše s...e, když nám běžkařům vycházkáři rozšlapují upravenou stopu. Lidem pěšákům se nechce tlapat po silnici - chápu. Jsem pro výrazné informační cedule. Jeden nápad, či návrh: co tedy pro ně (pěší, bez lyží) projet skůtrem a trochu uválcovat trasy singletreků, kde by se mohli procházet, na Suchák by se taky dostali (více pěších si myslím směřuje spíše tam než na Bukovku) a běžkařům by neničili upravenou stopu za hromadu peněz. Jasný, byl by to další výdaj, i tak není na úpravy stop prostředků nadbytek, ale bylo by to řešení(?)
Tonda Fiala Tonda Fiala from Sdružení obcí Orlicko wrote on 5. 12. 2021 at 10:41
Upozorňují tabule připravíme.
Pepe Pepe from Jablo wrote on 4. 12. 2021 at 23:30
Také si myslím, že >>do očí bijící<< cedule o zákazu/nevhodnosti vstupu do tratí by nebyly od věci. Vhodným místem by mohla být bezprostřední blízkost (opravených) parkovacích automatů, na začátek každé trati ze sedla, na Hvězdu, k chatě na Sucháku. Sice už je tam různých info cedulí mraky, ale to bych bral spíš jako důvod, proč na zimní sezonu s touto informací nešetřit - malá cedulka tam prostě v té změti zapadne. A pořád chci věřit, že víc lidí "nechápe" a myslí si, že jde o cestu pro jejich vycházky, než že by byli apriori škodiči. Na léto ať cedule klidně zmizí. A mám za to, že cedule lepší, než ústní upozorňování. Ústní potyčky mohou snadno vést k prohlubování "nevraživosti" mezi chodci a běžkaři. Člověk se může snažit být milý, ale... A určitě nechceme skončit jako na pražské cyklostezce, kde "všichni nenávidí všechny"... Cedule instalované "třetí stranou" pak působí spíš jako "stanovená pravidla", než jako "nesnášenlivost z druhé strany". Námět. Design, výrobu a instalaci rád na své náklady zařídím, pokud budu vědět, kdo mi to může oficiálně konzultovat a schválit.
Charlie Charlie from Orlicky wrote on 4. 12. 2021 at 17:40
Od Třech pánů směr Techoninsky les jela rolba jen asi 300 m,pak to otočila,dal k Boudě se dá jet jen po prostredku cesty mezi kolejema od auta závěr rozorane od těžby. Skol
David David from Ústí wrote on 4. 12. 2021 at 15:50
Svezení dnes parádní, jasné, pár míst tam není úplně top, ale na začátek prosince dobré podmínky. Velké díky patří za úpravu stop. S pěšími je to neustálý nešvar, loni jsem zde na to také poukazoval, myslím , že tam byly umístěny i cedule, ale je to bohužel marné :(. Jak Jarda říká, pojďme je slušně na to upozorňovat a doufat, že aspoň pár lidem dojde, že ve stopě nemají pěší co dělat.
Jarda Jarda wrote on 4. 12. 2021 at 13:07
Omlouvám se za překlepy, nejde mi se vracet k již napsanému a editovat. Plus ještě jeden podnět: Neslo by rozmístit opravdu výrazně cedule upozorňující pěšáky o nevhodnosti vstupu do upravené stopy? Jen cestou ze Suchaku na sedlo jsem potkal 5 dvojic. Když je slušně oslovím: “Prosím, nechoďte pěšky ve stopě, choďte po silnici”, tak koukají, jako že vůbec nerozumí co jim říkám. Nebo jim to pojďme neustále slušně opakovat všichni, třeba jim to “dojde “.